Wat zijn Cordyceps en hoe werken ze?

Cordyceps is een geslacht van parasitaire schimmels die groeien op de larven van insecten. Wanneer deze schimmels hun gastheer aanvallen, vervangen ze het weefsel en ontkiemen lange, slanke stengels die buiten het lichaam van de gastheer groeien. De overblijfselen van het insect en de schimmels zijn met de hand verzameld, gedroogd en al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om vermoeidheid, ziekte, nieraandoeningen en een lage geslachtsdrift te behandelen.

Supplementen en producten die Cordyceps-extract bevatten, zijn steeds populairder geworden vanwege hun vele vermeende gezondheidsvoordelen. Van de meer dan 400 soorten Cordyceps die zijn ontdekt, zijn er twee de focus van gezondheidsonderzoek geworden: Cordyceps sinensis en Cordyceps militaris. Veel van dit onderzoek is echter beperkt tot dier- of laboratoriumonderzoeken, dus gezondheidsexperts kunnen momenteel geen conclusies trekken over hun effecten op mensen. Hun potentiële gezondheidsvoordelen zijn echter veelbelovend.

Dit artikel belicht enkele potentiële voordelen van Cordyceps, gebaseerd op wetenschap.

Kan de trainingsprestaties verbeteren

Van Cordyceps wordt gedacht dat het de productie van het lichaam van het molecuul adenosinetrifosfaat (ATP) verhoogt, dat essentieel is voor het leveren van energie aan de spieren. Dit kan de manier waarop uw lichaam zuurstof gebruikt, verbeteren, vooral tijdens het sporten. In één onderzoek testten onderzoekers hun effecten op de inspanningscapaciteit bij 30 gezonde oudere volwassenen die een hometrainer gebruikten. Deelnemers kregen zes weken lang ofwel 3 gram per dag van een synthetische Cordyceps-stam, CS-4 genaamd, of een placebopil.

Bevindingen

Aan het einde van de studie was de VO2 max met 7% gestegen bij deelnemers die CS-4 hadden gebruikt, terwijl deelnemers die de placebopil kregen geen verandering lieten zien. In een soortgelijk onderzoek kregen 20 gezonde oudere volwassenen gedurende 12 weken 1 gram CS-4 of een placebopil. Hoewel onderzoekers in geen van beide groepen een verandering in VO2 max vonden, verbeterden deelnemers die CS-4 kregen andere metingen van trainingsprestaties. Een studie testte ook de effecten van een Cordyceps-bevattende paddenstoelenmix op de trainingsprestaties bij jongere volwassenen. Na drie weken was de VO2 max van de deelnemers met 11% gestegen in vergelijking met een placebo. Het huidige onderzoek suggereert echter dat Cordyceps niet effectief is in het verbeteren van de trainingsprestaties bij getrainde atleten.

Mogelijke anti-verouderingseigenschappen

Ouderen gebruiken Cordyceps van oudsher om vermoeidheid te verminderen en kracht en zin in seks te stimuleren. Onderzoekers geloven (maar hebben nog niet bewezen) dat hun gehalte aan antioxidanten hun potentieel tegen veroudering kan verklaren. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat Cordyceps antioxidanten bij oudere muizen verhoogt, waardoor het geheugen en de seksuele functie worden verbeterd. Antioxidanten zijn moleculen die celbeschadiging bestrijden door vrije radicalen te neutraliseren, die anders kunnen bijdragen aan ziekte en veroudering. Een studie wees uit dat muizen die Cordyceps kregen enkele maanden langer leefden dan muizen die een placebo kregen. Een andere studie wees uit dat Cordyceps de levensduur van fruitvliegen verlengde, wat de overtuiging ondersteunt dat ze voordelen hebben tegen veroudering. Het is echter niet bekend of Cordyceps dezelfde voordelen heeft tegen veroudering bij mensen.

Mogelijke antitumoreffecten

Het potentieel van Cordyceps om de groei van tumoren te vertragen, heeft de afgelopen jaren veel belangstelling gewekt. Onderzoekers geloven dat de schimmels op verschillende manieren antitumorale effecten kunnen hebben. In reageerbuisstudies is aangetoond dat Cordyceps de groei van vele soorten menselijke kankercellen remt, waaronder long-, karteldarm-, huid- en leverkanker. Studies bij muizen hebben ook aangetoond dat Cordyceps antitumorale effecten heeft op lymfoom, melanoom en longkanker. Cordyceps kan ook de bijwerkingen van vele vormen van kankertherapie omkeren. Een van deze bijwerkingen is leukopenie. Niet te verwarren met kankerleukemie, leukopenie is een aandoening waarbij het aantal witte bloedcellen (leukocyten) afneemt, waardoor de afweer van het lichaam afneemt en het risico op infectie toeneemt.

Let op:

Het is echter belangrijk op te merken dat deze onderzoeken zijn uitgevoerd bij dieren en reageerbuizen, dus niet bij mensen. De effecten van Cordyceps op leukopenie en tumorgroei bij mensen is nu nog onbekend, dus gezondheidsdeskundigen kunnen momenteel geen conclusies trekken. Het effect op mensen moet eerst nog wetenschappelijk worden aangetoond alvorens dit met zekerheid te kunnen stellen.