7 redenen waarom voedingssupplementen een groot succes zijn

De markt van voedingssupplementen groeit nog steeds ontzettend hard. De producten worden aan de hand van verschillende vormen aangeboden zo zijn er pillen, druppels, capsules, poeders en ook drankjes. Alleen gelden als extra aanvulling op de dagelijkse voeding. In de supplementen zijn voornamelijk stoffen toegevoegd, waar de meeste mensen in de gebruikelijke voeding te kort van binnen krijgen. Denk hierbij aan mineralen, bioactieve stoffen of vitamines.

De voedingssupplementen hebben verder een identieke werking vergeleken met de stoffen die van nature al in het eten of drinken aanwezig zijn. Vaak neemt het lichaam de voedingsstoffen in de pillen wel eenvoudiger op, dan uit het eten.

7 redenen van het succes

1. Immense populariteit – Doordat de voedingssupplementen zo razend populair zijn, trekken deze ook veel aandacht. Zoveel aandacht zelfs, dat de supplementen de politieke agenda’s in Den Haag halen. Dit komt ook voort uit de vraag: Wie controleert de voedingssupplementen eigenlijk? Een overheidsorgaan, ook wel ‘De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit’. De toename in populariteit zal voorlopig nog verder stijgen, mede dankzij verschillende sociale mediakanalen.

2. Groot aanbod – Populaire producten, zijn eveneens interessant voor producenten. Als er ergens veel aandacht naar uitgaat, dan is er meestal ook een grote markt voor beschikbaar. Door het brede aanbod, zijn er veel mogelijkheden in het ondersteunen van noodzakelijke stoffen in het lichaam. Zo is het voor personen die een veganistisch dieet volgen, wel belangrijk om bepaalde voedingsstoffen toch op peil te houden.

3. Krachtige aanvulling – Het is ontzettend prettig dat er vitamines en mineralen beschikbaar zijn in de vorm van pillen of poeder. Op deze manier is het eenvoudig om elke dag het nodige aantal vitamines binnen te krijgen.

4. Kostenbesparend – Enkel groente en fruit eten is ontzettend duur, maar wel belangrijk voor het binnen krijgen van de juiste voedingsstoffen. Door gebruik te maken van voedingssupplementen, die relatief goedkoop zijn, kun je toch de balans vinden zonder alleen dure voeding aan te schaffen.

5. Snelle werking – Bij voedsel dient de voeding eerst in het lichaam te worden verwerkt, vervolgens worden er pas de juiste voedingsstoffen uitgehaald. Door gebruik te maken van voedingssupplementen wordt dit proces enorm versneld. De stoffen vanuit de pil of poeder wordt vrij snel getransporteerd naar de juiste locatie in het lichaam.

6. Combinaties mogelijk – In voedingssupplementen kunnen meerdere vitamines worden toegevoegd. Hierdoor zijn er zogenoemde ‘multivitaminen’ beschikbaar waar vitamine A, B, C gecombineerd in verwerkt zijn. Op deze manier hoef je niet veel verschillende producten aan te schaffen, maar is een beperkte eigen voorraad al vaak voldoende.

7. Voor iedereen – Eén groot deel van het succes is te danken aan de veelzijdigheid van de supplementen. Er zijn voedingssupplementen beschikbaar voor baby’s tot en met senioren.

Echter, worden de producten niet alleen gebruikt in een menselijk dieet, maar ook dieren kunnen er baat bij hebben. Veel katten- en hondeneigenaren kopen voedingssupplementen om stoffen aan te sterken in het lichaam waar nodig.

Effecten op de gezondheid

Voor alle vitamines is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, ook wel ADH, vastgesteld. Deze aanbeveling overschrijden met meer inname van het betreffende vitamine is overbodig. Bij het langdurig te veel gebruiken, kan het zelfs schadelijk zijn. Dit geldt met name voor de volgende vitamine, namelijk: A, D en B6 en voor sommige mineralen zoals magnesium, calcium, koper, zink, jodium.

Van andere stoffen die verwerkt zijn in de supplementen, zoals bioactieve stoffen, is de hoeveelheid veilige dosis inname vaak onbekend.