Nieuwe melodie├źn Haagse toren

woensdag 20 september 2017

De speeltrommel uit 1689 laat elk kwartier automatisch een melodie horen. Deze speeltrommel is al sinds 1689 onafgebroken in gebruik en functioneert nog steeds! De speeltrommel die vanaf het midden van de 16e eeuw tot 1689 in de toren stond is nu te bewonderen in museum "Van Speelklok tot Pierement" in Utrecht.

Tot medio januari 2018 klinken de volgende melodieën:

Heel uur:
Compadre Pedro Juan (merengue) - Luis Alberti
De merengue is dé dans van de Dominicaanse Republiek en is vorig jaar door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Compadre Pedro Juan uit 1936 staat aan het begin van de ontwikkeling van de merengue en geldt in de Dominicaanse Republiek als een klassieker.

Kwart over:
Are you lonesome tonight (kort fragment) - Elvis Presley

Half uur:
Geswinde bode van de min - Jacob van Eyck
(uit: Der Fluyten Lusthof deel 1, 1648)
De blinde musicus Jacob van Eyck (ca. 1590 - 1657) was beiaardier van de Domtoren in Utrecht. Daarnaast was hij een virtuoos blokfluitist. Onder de titel "Der Fluyten Lusthof" publiceerde hij een grote verzameling liedjes met variaties en deze muziek behoort  nog steeds tot het standaardrepertoire van elke blokfluitist.

Kwart voor:
L'hereu riera (kort fragment) - Catalaans volksliedje

Over de beiaardier:

Gijsbert Kok is stadsbeiaardier van Den Haag en Scheveningen en beiaardier van Voorschoten en Zoetermeer. Daarnaast is hij actief als organist en als docent voor de muziektheoretische vakken aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort en het Rotterdams Conservatorium. Meer informatie vindt u op www.gijsbertkok.nl

Terug naar overzicht